Tuesday, 9 February 2016

Who Moved My Cheese? | Motivation

Who Moved My Cheese?Buku tulisan Spencer Johnson ini sebenarnya lebih kepada perumpamaan ringkas kehidupan sebenar kita. The main characters are two mice (Sniff and Scurry) and two little people (Hem and Haw-beings as small as mice), who are looking for their own special cheese in The Maze. Cheese adalah metafora bagi apa yang kita mahu dalam hidup contohnya  kerja, perhubungan, wang, kejayaan atau apa sahaja dalam kehidupan dan The Maze ialah laluan tempat kita menemukan apa yang kita mahu samaada tempat kerja/organisasi baru keluarga, atau komuniti tempat tinggal. Kisah empat watak comel yang tiap-tiap hari keluar ke daerah Maze mencari Cheese hinggalah satu hari mereka jumpa Cheese. Jadi tiap-tiap hari juga mereka pergi ke tempat yang sama untuk dapatkan cheese, until one day they find that their cheese has been moved! menjadikan mereka sedih..jadi buku ini menceritakan bagaimana setiap watak ini mencari dan terus mencari cheese  hingga berjaya. Actually, the way they go about it, reflects their personalities, dan mungkin/memang salah satu watak dalam cerita ini ada kaitan dengan watak/sikap kita sendiri.


Buku ini buat kita memahami/buat penilaian dan fikir tentang perubahan, beradaptasi dengan perubahan secepat yang boleh, menikmati perubahan dan bersedia untuk berubah dan terus berubah. Setiap watak dalam buku ini represents simple and complex parts dalam diri setiap individu.Tak kira berapa pun umur kita, jantina, bangsa or anything else. Mungkin sikap kita mewakili salah satu dari watak-watak ni. so who are you? and who do you see yourself as.. 
1.Sniff - sniffs out and detects change early 
2.Scurry - scurries into action when change happens 
3.Hem - denies and fears change and won't submit to it 
4.Haw - resists at first,but adapts when he sees change can lead to something better.



'Noticing small changes early helps you adapt to the bigger changes that are to come'- Who Moved My Cheese?

Buku boleh beli di popular atau mph bookstores

15 comments:

  1. Saya suka buku ni, Ros. Dulu masa baru abis belajar baca. Very2 motivational. The fact that diorang guna mice utk represent character manusia sangat2 interesting :)

    ReplyDelete
  2. haa..betul2..memang selalu motivation story ada guna mice kan. agaknya sebab tu movie ratatouille tu pun best.kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ratatouille tu memang best! Tengok banyak kali pun tak bosan :)

      Delete
  3. wahhh , dah banyak kali ain nmpk buku ini . tapi tak terbca baca jugak . hehhee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni cuba baca Ain.. InsyaAllah bermanfaat sangat

      Delete
  4. Replies
    1. Ada boleh dapat kat Popular atau MPH bookstore

      Delete
  5. Saya pun dah pernah baca buku ni masa saya dekat kolej dulu. Memang sangat-sangat best :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Motivated kan. Ada sambungan dia Farah. I Moved Your Cheese!

      Delete
  6. then siapa yg jumpa cheese tu..ahaks..itu lah yg sis JM nka tahu..belum pernah baca buku ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa..yang jumpa cheese? dari watak2 kat atas tu.. mesti dapat agakkan? hihihi..kena baca ni JM ( hasut )

      Delete
    2. emailkan sis JM alamat boleh? nak pos ole2...jarimanis4ever@gmail.com

      Delete
  7. pernah cari buku ni dan cuba pinjam kat library lepas tengok lawak ke der 3...persembahan dari Afdlin shauki kalau tak silap...memang sangat bermotivasi. insyaAllah ada rezeki teringin nak memiliki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best Sofie buku ni. Motivated. Mungkin ada Haw dalam Sofie hihihi..

      Delete
    2. hahahahha...aish kena beli la lepas ni...^_^...
      tak sempat lagi kaji siapa Haw dan kawan2nya...

      Delete