Thursday, 25 February 2016

Menjiwa dan Menulis

Assalamualaikum..seminggu tak ada entry. rindu nak blogwalking nak komen dan baca entry rakan blogger. Terima kasih buat rakan yang masih sudi singgah menjenguk ke blog saya. Agak banyak aktiviti kebelakangan ini yang nak dikongsi tapi fokus lari bila bloging. Hilang 'jiwa'. Berblog kan nak kena ada 'jiwa' kalau faktor-faktor kejiwaan tak ada tapi ada masa ada topik pun saya tak dapat menulis. Nak menjiwai tu yang tak dapat seminggu ni. Aktiviti ada tapi masih tak mampu nak update-update. Tetiba..eh kenapa jadi tak reti tulis ni? nak mulakan ayat pun tak pandai..tetiba blurr...sekarang rasa macam okeh kot. kotlah..so hari ini kita struggle postkan entry walau hati gigil-gigil..tangan yang menulis, hati yang gigil..-If I waited till I felt like writing, I'd never write at all - Anne Tyler




Wah..ini dah dikira berjaya post entry sebab tak menulis seminggu je.hihihi.. oklah dari tak ada kan..bak kata Louis L'Amour - Just write - Do not wait for an idea. Start writing something and the ideas will come. ( langkah motivasikan diri sendiri )

 

36 comments:

  1. betul tu..asalkan ada.....dan berisi di ruang entry...gud luck ya

    ReplyDelete
  2. Betul..kadang bila lama tak kongsi atau menulis...macam tepu pelik..macam buntu tak tahu nak mula apa...tapi bila dah mula...in sya Allah idea tu datang sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..yang penting teruskan menulis ..:)

      Delete
  3. me too! I write when I have the mood for it. If not kosong lah blog berbulan takde entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. mood n jiwa penting ..nak dapat yg susah..kadang kene paksa diri juga ..

      Delete
  4. salam kak yana pon macam akak dah jarang update jiwa tu memang dah hilang tapi setujudengan ayat nie

    Just write - Do not wait for an idea. Start writing something and the ideas will come.

    sir yana pon cakap macam tu masa nak buat thesis ritu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kena tulis juga kalau tunggu jiwa n mood memang akan beku la semuanya

      Delete
  5. nak menaip tuu. huuuuu, ambil masa jugak kan? ehehe, tgh try update blog w/out using so much time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang sampai berbulan satu entry duk dalam draft sebab tak siap2 nak publish..

      Delete
  6. samalah ros nak jumpa balik jiwa tu adoi.. berat kan.. welcome back :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..nak cari jiwa hilang kak Ana,,btw TQ :)

      Delete
  7. baguslah kak ros bagi kita nmotivasi tuk menulis....kadang memang kena tunggu jiwa tu dtg..p bila dah lama sgt tunggu, jiwa tu mcm hilang pulak...huhuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena paksa la Sofie..akak tengah paksa la ni..:)

      Delete
  8. samalah saya... tp saya lg rasa susah nk mari idea menulis tu kiki..
    hope u will be inspired again soon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang idea tak ada lansung tapi kadang idea/cerita banyak tapi jiwa tak ada..yang ada rasa sejuk dan beku aje..

      Delete
  9. Assallammuallaikum Ka Yana..salam ziarah.

    ReplyDelete
  10. saya tulis entry bila ada benda nk story je, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa macam tu Mazni..tapi ni cerita ada tapi jiwa yg dingin beku..:(

      Delete
  11. Semoga kembali dapat rentak untuk menulis, Ros :)

    ReplyDelete
  12. Ya berblogging itu perlu ada jiwa. Sebab itu blog saya dinamakan Abstrak Jiwa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..ada sikit kesukaran kalau tak ada jiwa..Abstrak Jiwa- menarik tu ..jap gi saya jenguk..

      Delete
  13. Betulbetul. Kadang2 main tulis je walaupun rasa macam merapu. As long takde tulis benda yg tak elok, kira okeylah tuu. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..betul juga tu Ana...:)

      Delete
  14. i menulis bila ada mood..kalau tade mood..nak tulis pon rasa cam apa je ayat..HHAAHHHAA..welcome back dear!

    suka laki kaya tak? mata duitan ke..utk kepentingan masa depan? jom share pendapat di blog saya! hikss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mood kalau tak ada..kita boleh jadi .."eh apa aku tulis ni". hhahaha..btw TQ..nanti saya singgah ye :)

      Delete
  15. Nice quotation kakk !!! heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Quotes google yang akak reshare kan je Mawar .hii

      Delete
  16. Seriously setuju dgn statement Ros..
    Ntah kenapa kalau xde idea mmg langsung tak boleh menaip dalam blog ni..

    ReplyDelete
  17. aida pun 1-2 bulan ni byk kerjaan lain.
    blog tak brape update.
    blogwalking bila ada time.
    agreed. teruskan menulis. moga setiap apa yg kita tulis beri manfaat kat org lain.

    ReplyDelete
  18. Datang ke mari mengintai Ros.
    Apa khabar?

    ReplyDelete
  19. sy menulis bila rasa geram, tak puas hati, rasa nak luahkan sesuatu yang rasa macam tak logik diakal, nak lontar bebel banyak2 sebab tak puas bebel dengan suami.boleh tak gitu? hahaha

    ReplyDelete
  20. I'm not writing... I'm typing... He he he..

    ReplyDelete