Tuesday, 5 January 2016

Sama Tak Serupa

Assalamualaikum. Korang cuba tengok gambar ni. menarik kan? Walaupun komiknya ringkas tapi maksudnya mendalam. Gambar ni saya ambil di page Muslim Show. Saya tertanya-tanya juga perihal ibu bapa di pusat penjagaan yang selalu menjadi ukuran dan pandangan kita tentang  kederhakaan si anak.



Dan saya selalu juga terpikir macam dalam gambar ni. Bila seorang anak "ter"abaikan kebajikan ibu bapanya atau dihantar ke rumah orang-orang tua bukanlah sebab derhaka si anak semata-mata - tetapi kaitannya dengan teladan dan didikan ibu bapa itu sendiri. Kadang-kadang kesilapan anak itu Allah perlihatkan kepada ibu bapa sebagai tanda teguran kepada kekhilafan mereka. Beringat apapun yang kita lakukan di dunia ni. kecil atau besar, all will be accountable and it is up to Allah to forgive and accept your repentance.



 

34 comments:

  1. betul, kak.. deep sangat komik ni.. walaupun ringkas :D

    ReplyDelete
  2. btol2 mesej disampikan mmg tersampai kt hati ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2le kita hadam Bella..hee^^

      Delete
  3. thanz sharing..makna yang mendalam.. ^_^

    ReplyDelete
  4. Sangat menusuk. But still, kita sbagai anak takleh biadap walau seteruk mana pun ibu bapa masing2. Kann?..

    Moga kita semua jadi anak soleh/ah. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Ana ^^ cuma memang komik tu lebih nak remind parents supaya beri contoh terbaik sebab anak2 akan mencontohi.

      Delete
  5. tak tahulah nk komen pe psl pengasuh dan taska tu..sbb sy pun hantar sebab ekonomi skang ni tak membenarkan sy utk jd fulltime housewife..bukan kita yg nak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh perihal ibu bapa di pusat penjagaan ke..
      pusat penjagaan tu maksudnya rumah orang2 tua. bukan taska@pengasuh. maaf penyampaian saya buat orang yang baca keliru -

      Delete
  6. kita dpt balik ape yg kita dah buat sbb anak2 ni dia tiru apa ibubapa buat

    ReplyDelete
  7. Yup betul2 sebab caption sumber pun ringkas 'just like you did ' .

    ReplyDelete
  8. Peringatan utk kita. Siapa anak2 kita di hari muka, adalah apa yang kita didik hari ini :)

    ReplyDelete
  9. suka ngan The Muslim Show sebab cartoons diorang memang ada mesej mendalam. moga kita tak tergolong dalam anak yg mengabaikan ibu bapa. nauzubillahminzalik

    ReplyDelete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  11. sbb tu kita kene tunjuk teladan baik pada anak..

    ReplyDelete
  12. Yang baik dibalas baik , yang jahat jangan dipendam . Darah daging sendiri ...

    ReplyDelete
  13. Didikan ibubapa memang sangat penting dalam membentuk peribadi anak-anak.

    ReplyDelete
  14. mungkin ada betulnya juga.So segalanya bermula dirumah. Ibu bapa kena mendidik anak² dengan sebaik mungkin supaya dah besar menjadi anak yang berguna dan boleh menjaga mereka bila dah tua.

    ReplyDelete
  15. Salam singgah sini ros...setuju sangat...sebagai ibubapa...kena sentiasa tujukan teladan yang baik kepada anak² mereka sebab apa yang ibubapa didik kepada anak² mereka itu yang akan anak² ikuti...

    ReplyDelete
  16. Semoga kita akan jadi anak yang soleh dan solehah serta menghormati orang tua...

    ReplyDelete
  17. true realiti yang nampak mudah tapi selalu leka utk diamalkan...

    ReplyDelete
  18. Perkongsian sangat berguna. Peringatan untuk diri sendiri juga ni :)

    ReplyDelete
  19. kalau kita baik dengan ibu bapa, anak kita pula akan baik dengan kita. insyaaAllah. thanks for sharing :-)

    ReplyDelete
  20. semoga kita terhindar dari sifat sifat mazmumah, dapat anak cucu cicit yang soleh solehah bahagia sehingga ke jannah gittewww

    ReplyDelete
  21. Sebak hati. Great reminder, sis. Insya Allah akan berbakti to my parents even better in the future.

    Mira | http://lemieletlavanille.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. realiti....
    reminder utk aida sbg ibu & sbg anak.

    ReplyDelete
  23. deep nyaa. betol tu, kalau boleh ibu bapa ni kene sangat sangat bijak atur masa dan pastikan ada masa utk anak-anak dan bermanja. huda perati kebanyakan anak-anak yg rapat ngan ibu bapa diorang tak mendatangkan masalah. huda follow sini ;)

    ReplyDelete
  24. ibu bapa mencerminkan keperibadian anak2..:D

    ReplyDelete
  25. ros, saya ada jumpa seseorang yg sgt lemah lembut dgn anaknya, tapi dgn kita2 dia garang. saya tanya dia kenapa. sama spt inilah jwpnnya. dia kata, besok dia tua dia mungkin tidak berdaya, tapi dia berharap 5 anaknya kelak boleh bersabar dengan dia, sama spt dia bersabar dgn mereka sekarang. Waktu tu saya rasa, ada betulnya juga apa dia ckp.

    ReplyDelete
  26. jika betul caranya waktu sekarang, maka betul jugak caranya pada masa akan datang.

    ReplyDelete