Wednesday, 20 January 2016

Peluang Kerja | Tips Menjawab Soalan Temuduga

Gagal dapat kerja atau failed interview session. Nah..di sini ada tips menjawab 8 SOALAN POPULAR yang selalu ditanya sewaktu temuduga. Sesuai untuk bakal graduan dan yang sedang mencari kerja^^. Tips ini membantu meningkatkan peluang mendapat pekerjaan yang korang idamkan.

1. Boleh bagitahu saya tentang diri anda? ( Can you tell me about yourself? ) 
Calon biasanya akan terperangkap dengan soalan ni. Baru soalan pertama. Bila jawab soalan ni sila JANGAN show off personality. Just give short and succinct answers that align with the job description. Fokus tentang  siapa diri anda berkaitan kerja dan persekitaran sahaja.

2.Mengapa tinggalkan pekerjaan sebelum ini?/ Mengapa nak tinggalkan pekerjaan sekarang?
Mencari/mencuba peluang baru dan pengalaman baru (learn new skills) adalah jawapan biasa yang agak baik dan selamat. Jangan sesekali beri tanggapan buruk kepada majikan dan bos di tempat lama.Tiada majikan yang suka menggaji pekerja yang ada masalah dengan tempat kerja lama atau tempat kerja mereka sekarang. 

3.Apa kelebihan dan kelemahan anda?
Kalau anda ditanya soalan ini , jangan malu jawab sahaja dengan jujur tapi berhati-hati dan stay away from cliches. For strengths - Majikan tentu sudah senaraikan kriteria yang mereka mahu.. so tell them you have got it! As for weaknesses , great trick is to say you're weaker in an area that has nothing to do with the role. Orang kata matikan air .hehehe^^

4.Mengapa patut pilih anda dari orang lain? ( Why should I hire you over others )
Soalan paling popular dan antara soalan wajib! Please highligh the added value you can bring to the company beyond what they asking for. Talk about transferable skills you have developed in previous position and experience like mentoring or team management.Tips tambahan ,first impressions count, pakaian biarlah sesuai dengan jawatan yang dipohon - please no cakey make-up, teeny dresses dan paling penting tolong jangan pakai terbelah sana sini! 

5. Apakah yang mendorong  kerja anda ? (What motivates you at work?)
Apapun pekerjaan yang anda mohon please always say achievement motivate you! Ingat majikan sedang mencari calon-calon yang bersemangat dan berdaya saing untuk kerja-kerja mereka dan mahu calon-calon yang boleh pergi lebih jauh. NEVER say money is your motivator. That is the last last and last detail you should discuss.

6. Dimana anda 5 tahun lagi?
Haa..most of us have no freaking idea. betul tak? tapi perlu ingat jawapan ini memberi peluang kepada majikan untuk melihat sejauh mana tujuan dan matlamat diri anda bekerja dengan mereka. Discuss about long-term career aspirations dan halatuju/matlamat yang berkaitan dengan majikan like saying you can see yourself moving up in their company.

7. Boleh kerja lebih masa ?
Jika anda benar-benar mahukan kerja bersedialah bekerja lebih masa/luar waktu kerja! Bukan setakat workdays  malah lagi horror bersedialah untuk kerja hari minggu atau on call even satu atau dua pagi. Listen, just tell them you are up for it and that a quality result is your top priority. Just drop into conversation BEFORE asked, so they know you're prepared to work hard.

8. Ada apa-apa soalan?
Selalunya Ini adalah soalan terakhir! Gunakan peluang ini untuk dapat markah bonus. Soalan mestilah based on research ( haa..pastikan buat research sebelum pergi sesi temuduga ) Soalan tentang perkembangan/pencapaian syarikat short term and long term. A good question is to focus the culture of the workplaces. Dan paling penting sila confident bila bertanya!


 

Ini adalah sebahagian tips hasil dari  pengalaman sendiri, pembacaan di internet , buku dan majalah. Tahniah untuk yang berjaya.^^ Selamat menghadiri temuduga ^^

22 comments:

  1. Ni la cara cara zie guna bila interview , alhamdulillah memang dijamin dapat haha eventho belajar tak tinggi mana , harap pada skill sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dan tahniah Zizie. tak kisah la belajar tak tinggi mana ke apa ke.bila betul2 usaha dan komited pasti ada rezeki Allah bagi kan.

      Delete
  2. Replies
    1. Hopefully can benefit you Najwa :)

      Delete
  3. perkongsian yang bagus ros :)

    ReplyDelete
  4. Memang tips yang menarik..
    Cik akak dulu..paling tak suka,,,kalau..kalau hadir temuduga..hihi..
    Serius tak suka..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa..kan.. tapi apakan daya tu syarat nak ke step seterusnya..kihkih

      Delete
  5. nice sharing! fatin balas kujungan dan follow ke 432, jom join GA ni!

    http://fatinzainuddinsihat.blogspot.my/2016/01/birthday-giveaway-by-finurz-creations.html

    ReplyDelete
  6. omoh~ sy punya speaking skill failed. confident ke laut. siapa nak hire sy?? T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada je rezeki tu.boleh belajar kan. banyak jugak interview session dalam bahasa melayu.

      Delete
  7. Bagus tips ni utk yg tengah job hunting :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Farrah. tulah harapnya berguna untuk dorang

      Delete
  8. nice entry. banyak membantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Aisya. harap memang boleh bantu ^^

      Delete
  9. besttttt thank u so much <333

    ReplyDelete
  10. Paling tak suka soalan yang 5 tahun tu. T____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tapi ni soalan wajib tau Farah. biasa kalau interview big company mesti ada.

      Delete