Saturday, 26 December 2015

Satu Dua Tiga Empat

SATU..Kasih yang abadi...Tiada tandingi..DIA yang satu...
DUA..Sayang berpanjangan ..membawa ke Syurga ..Kasihnya Ibu...
TIGA ..Lapar dan Dahaga ..rela berpayahan.. setianya Ayah...
EMPAT.. mudah kau ketemu..berhati selalu..beza antara kasih dan kekasih..

Teringat kan lagu ni bila terbaca satu kisah yang sedang viral.. taknak cerita kat sini pasal apa.. cuma yang ada hanyalah keinsafan dan sentap.... semoga kita selalu ingat bahawa ibu bapa kita tak boleh pilih..mereka anugerah.. baik atau buruk pun tetap ibu bapa kita juga.. dan sebagai ibu bapa juga ..anak itu amanah..kesilapan anak juga menjadi ukuran kekhilafan kita... errr tak tahu nak ulas lebih2.. semoga kita selalu sentiasa rasa tak selesa bila buat dosa.... supaya kita segera boleh muhasabah dan perbetul semula.. sebab tak semua yang jahat akan terus jahat dan tak semua baik akan terus baik. semoga keadaan sekeliling yang berlaku.. beri kita lebih pelajaran..ingatan teguran dan pilihan...Media sosial jika salah guna akan menampakkan lebih banyak sisi buruknya dari baik kan? 



20 comments:

  1. Amin! Lamanya tak dengar lagu satu dua tiga empat tu!! hehe <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kecik selalu dengar kan..

      Delete
  2. :( , terima kasih kak atas ingatan ni, banyak juga khilaf diri ni.

    ReplyDelete
  3. Saya tak pernah dengar lagu satu dua tiga empat ni. Btw, terima kasih atas peringatan ni, kak :)

    ReplyDelete
  4. aida ni jarang baca sesuatu yg viral.
    biasanya akan skrol aje fb. baca update from frens.
    yes viral ni kekadang ntah ntah tak benar.
    tapi jadi pengetahuan umum, memburukkan keadaan, menyusahkan hati.

    apapun, apa yg berlaku jadikan iktibar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju. yang penting kita yang terima berita tu muhasabah atau sebaliknya.

      Delete
  5. Lissa suka sangat lagu tuu. lagu tu ngam remix dengan lagu Ayah Ibu Anak.. banyak nasihat dalam lagu tu yang deep sangat, kan kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul lissa. akak pun suka lagu ni.

      Delete
  6. Hi awak, jalan-jalan balik, sorry lambat :)
    thanks sudi singgah blog kita :)) kita follow blog awak balik :))

    http://letaknamaterlalumainstream.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aynal. TQ ye sudi singgah n follow sini..^^

      Delete
  7. Ameen ;-) betui tu...
    Ros...ros...Kte tag awk tuk GA by Aynal...jgn marah ye...
    disini tau

    http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/12/year-end-new-year-giveaway-by-aynal-m.html

    hihihihi ;-) jom Ros join sesama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. TQ tau riana sudi tag ros..tak marah ..terharu sebab ada orang ingat. hehe InsyaAllah

      Delete
  8. ibu bapalah yg bersusah payah utk kita. merekalah segala-galanya
    nice sharing kak ros :)

    #nanti akak check pm fb ya

    ReplyDelete
  9. Mudah2an kita berpeluang berbakti kepada ibu bapa & balas semua jasa mereka.

    ReplyDelete
  10. isu viral ni baca boleh, tapi nak sebarkan kena pastikan betul atau x dulu.

    ReplyDelete