Monday, 23 November 2015

kahwin muda : DINAR sebagai mas kahwin

assalamualaikum. nak kahwin dah ke? saya sendiri tunang/kahwin muda. kawan2 naik pentas konvokesyen..saya tunggu hari ..hihihi..dah tertulis jodoh saya awal :). pasangan muda kalau berkahwin memang hebat dugaannya ( maklum dunia global dunia tanpa sempadan ). kita kalau kahwin kerana ikut nafsu dan hati muda je memang takkan kemana. segalanya kerana Allah. bukan semata2 nak elak maksiat atau yang sewaktunya tapi lebih kepada tujuan perkahwinan itu sendiri. rasanya kalau nak ulasan ringkas kesedaran dan bab kahwin usia muda korang cuba baca artikel yang ditulis AIMAN BANNA ni. senang hadam kot untuk muda mudi. ok berbalik pada tajuk entry ni mengenai DINAR sebagai mas kahwin. Sebenarnya mas kahwin menggunakan dinar emas bukanlah sesuatu yang baru kerana ianya merupakan tradisi zaman islam sendiri atau erti kata lain dinar emas dan perak digunakan secara berleluasa dalam segala aspek termasuk hal-hal perkahwinan sejak dari zaman Rasulullah saw dan para sahabat seterusnya zaman pemerintahan kerajaan islam. Saya ada terbaca artikel seorang artis popular tanah air berkahwin dengan menggunakan dinar emas sebagai mas kahwin untuk pengantin perempuannya. Mas kahwin mereka ialah 13 keping dinar emas ( setiap 1 keping berat 4.25g dan berketulenan 24k/999.9 ). kalau nak tahu rupa dinar emas boleh tengok contoh kat bawah ni .


1 keping dinar emas ini saiznya lebih kurang sebesar syiling o.5o sen yang warna kuning tu tapi nipis sedikit. berat 4.25g dan nilai pasaran sekarang mencecah 85o sekeping. kalau ada antara korang nak berkahwin boleh la dapatkan dinar emas sebagai mas kahwin . boleh juga cari yang suku dinar ( 1/4 dinar seberat 1.0625g  atau paling ringan syiling emas 0.5g ) semuanya dengan ketulenan 24k. Bagus juga untuk menabung - lebihkan tabungan emas berbanding duit/matawang. lebih untung. sekarang beli rumah/sewa rumah pun boleh dibayar dengan emas. so kepada pasangan yang nak kahwin ..korang ada pilihan yang jauh lebih baik sekarang kan?

Abu Bakar ibn Maryam  meriwayatkan bahawa dia mendengar Rasulullah S.A.W bersabda - Akan tiba satu zaman dimana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah DINAR dan DIRHAM ( untuk digunakan ) - Musnad Imam Ahmad ibn Hambal

19 comments:

  1. 1st time tengok dinar emas ni. cantik! tahniah ya kak! :)

    ReplyDelete
  2. okay eiqa pun first time tengok mas dinar ni. Tak terfikir pulak nak google. Hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada banyak da eiqa ..mcm2 pengeluar ada :)

      Delete
  3. mungkin kita dah kena berbalik pada emas dinar ni kan sis..suka bila dinar dibuat sbg mas khawin/mahar... boleh simpan..klu ikut sllu nya habis mcm tu ja...

    ReplyDelete
  4. wah emas dinar, ni pon festime tengok ni huhuh. nanti kawin nak mas kawen dinar jugak boleh ke idok agak agak eh.

    ReplyDelete
  5. Cantik design emas dinar ni. Lebih baik bg ni sbg hantaran drpd bg gadget.

    ReplyDelete
  6. aida lom ada koleksi.
    in shaa Allah... moga dimurahkan rezeki nak memiliki sekeping :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah murah rezeki aida..amin :)

      Delete
  7. Cik akak tak ada dinar lagi nie..hihi..
    Sekeping tu dah berapa ratus..

    ReplyDelete