Friday, 20 November 2015

jangan curik tau : dosa

salam Jumaat korang. dari saya kecik sampai besar kes macam ni selalu berlaku kan? kat kampung atau bandar sama je. bukan time solat jumaat semata  ..asal ada tempat ramai jemaah je.. ini adalah  perkara biasa contoh waktu kenduri kendara..betul tak? kadang bukan sebab kena curik pun tapi salah letak atau memang tersarung salah seliper/kasut atau kadang orang pinjam sekejap..pstt..sebenarnya saya pun pernah alami. time tu rombongan cuti sekolah.. pergi solat. kebetulan ada rombongan sekolah lain benti solat situ..lepas solat nak pakai kasut tapi kasut sekolah baru saya hilang dari tempat saya susun.. yang tinggal kasut sekolah dari brand dan size sama tapi dah koyak2 sikit..kat tepi tangga masjid..sadis je kene redha kasut baru cantik ditukarkan dengan yang lama dan sikit koyak.. sedih la time tu ..bebudak kan.. apakandaya.... so sesiapa yang melalui redha la ye kalau terpaksa sarung seliper/kasut sebelah2 yang berlainan.. syukur la dari yang kaki ayam...hihihi.. ( pic en.google je )

28 comments:

  1. Kalau nak tanya kes hilang kasut. So far kasut tak hilang, cuma confuse sampai ke hari ni, macam mana kasut tu boleh terkecik saiz dia sebelah. haha. Makcik tu punya kasut semua sama design dgn kasut sy.. warna semua sama. confident gila terus sarung. tengah otw balik, pfftttt. baru perasan kasut sebelah ketat. haha. nak patah balik surau jauh. kukukuhh

    last2 redha je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...macam ni pun ada eh ..kan last2 kene redha jugak :)

      Delete
    2. Hahaa . redhooo je nakkk. hihi. awak, awak dijemput ..

      http://naurahnawwarah.blogspot.my/2015/11/segmen-jom-kenali-follower-anda-by.html

      Delete
  2. saya dulu masa pergi ngaji, selipar bar hilang, tinggal yg buruk brand sama..

    nasib baik budak tu baru gerak, panggil dia mintak balik..hehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki la nak dapat balik ..kikiki

      Delete
  3. kekadang tu ada yg xniat curik pun,tp sbb nak cepat..main sarung je.dah jauh blah baru sedar..alamak sebelah lain kot?

    ReplyDelete
  4. Pernahlah dedulu zaman muda remaja gi kenduri kahwin hilang sandal.
    Haru-biru jadinya nak balik takde sandal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene plak kalau dtg dari jauh naik bus plak haii..haha

      Delete
  5. kadang selipar hilang..last2 depa ambik selipar org lain plak...selalu sgt terjadi...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang salah sarung sebab seliper sepesen semua..

      Delete
    2. Bab selipar hilang then sauk selipar orang lain tu yang sedey tu,.. :)

      Delete
    3. hahaha..mmg selalu mcm tu kan...mcm berantaian plak :)

      Delete
  6. Biasa lah bila ramai2 tu ada yang terambil. Kalau dah terkena tu..nak buat macammana lagi redha je la

    ReplyDelete
  7. banyak sangat berlaku even kat surau masjid pon jadi macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenduri kendara selalu jugak..kan

      Delete
  8. Kehkehkeh, masa kecik2 dulu kalo selipar kene curi....siap akak curi selipar lain pulak...huhuhuhu mcm buat penaya ke org pulak kan? mana nk cari pemilik selipar yang telah ku ambil tu...huhuhu
    sekarang nie kalo g masjid ke mesti sarung selipar jepun jek...kalo hilang pun x pelah..sok lusa beli hat lain...kedai 2 inggit byk...ahaks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..paling kesian siapa yang paling last keluar.. dia takde selipar..

      Delete
  9. kasut ada kasut ganti takpe..kalau takde?silap haribulan kaki ayam je...

    ReplyDelete
  10. Depan masjid pun nak curi juga ke...alahai..tak de kerja lain ke...

    ReplyDelete
  11. Huhuhuh mesti sayu je hati Ros kan kasut baru tetiba bertukar rupa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..bukan sayu je geram stress semua la..tp time tu je la..kenangan..

      Delete
  12. Erghhhh belum pernah alami.... Sedih laa kasut bertukar kan...

    ReplyDelete
  13. hi hi aida x pernah merasai ilang selipar terus.
    time kenduri ilang sementara tu byk kali la.
    abah aida pernah skali balik umah kaki ayam.
    selipar abah kena kebas kat masjid.
    abah tak amik selipar surau sebab abah kata, "nape nak curi selipar surau / org lain? cukup la selipar kita kena curi. kita jgn mencuri."
    sentap jugak dgr kata2 abah. but tu la yg betul.
    beli lain aje la... mcm2...

    ReplyDelete