Sunday, 8 November 2015

coffee nerd

assalamualaikum 
ada tak sesiapa kat sini obsessed/extremely interested with something macam saya ni.coffee. saya memang suka sangat minum kopi. ni kira throwback la ni..mula minum kopi zaman study..asal exam je siaplah aroma kopi siang malam pagi petang..ada tu lagi sadis bubuh panadol dalam kopi konon nak stay up jenis tak tido terus masuk dewan. dasyat..saya ni bila orang lain minum saya pun minum. tapi diorang stay up saya tido..tak study..jenis kalau sampai masa tido..terus tido walau baru je lepas minum kopi..hee..tabiat suka minum kopi terbawa sampai sekarang!


zaman study memang dah tahu keburukan minum kopi ni tapi rasa gerun belum datang vs belum dapat hidayah.tapi baru2 ni terbaca plak pasal kesan minum kaffein boleh menyebabkan ketidaksuburan dan masalah insulin resistance (kajian oleh Journal Diabetes Care 2005).tu yang rasa sentap sikit tapi sebelum tu sempat minum kopi lg. kalau nak tau Insulin resistance boleh menghalang ovulasi. terus rasa insaf kejap. bukan ape time muda la nak kene jaga semua. mak pesan badan nak pakai lama. korang baca artikel Dr.Zubaidi kat SINI. Tapi sekarang memang byk dah kurang sebab rajin makan Shaklee dah. :) ngeeee 

errr..segmen KEMBARA MISTERI BURUNG HANTU tu masih berlansungkan? korang tak join ke..pi la join..mana tau rezekikan sambil tu jalin ukhwah.takde rezeki sebab dah join tak sama ngan lansung tak join! betul tak?. mata burung hantu masih bulat besar lagi so memang dia SEDANG CARI suspek la tu..hehehe.. Selamat Bersegmen Semua..:)

29 comments:

  1. Salam akak, yana sangat addicted dengan coffee masa study sampai selalu sakit kepala sebab kafien tinggi kan, pastu stop, abis study memang tak minum, sekali sekala je.

    ReplyDelete
  2. wslm.kopi time study mmg xleh pisah..ha ah betul yana sakit kepala jadi..sekrg je dah kurang .kihih :)

    ReplyDelete
  3. Yang kita tahu kopi tu kafein tinggi...tapi PC ada terbaca sebuah buku...Rasulullah SAW sebenarnya suka minum kopi selain susu kambing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul PC..penah gak baca pasal tu..minum juga walau tahu byk artikel pasal keburukan kopi..cuma sejauh mana kesahihan Rasullullah saw suka minum kopi tu je yg buat blur sampai skrg..kalau madu susu kambing@unta mmg kita tahu kan...

      Delete
  4. thnks share,,baru tahu pasal boleh menghalang ovulasi tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 mira- akk pun baru tau gak..:)

      Delete
  5. alhamdulillah saya jarang minum minuman berkafein tapi bab megi tu still tak leh pantang sebab kadang hujung bulan takde duit terpaksa jugak ngap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbalik kita..akk coffee addict tapi julung2 kali mkn megi..selalu ganti roti /biskut kering yang tawar hambar tu..biskut mayat org panggil..:)

      Delete
  6. Suka kopi, tapi jarang minum sebab lepas minum kopi mesti sakit perut. :P

    ReplyDelete
  7. saya suka kopi, kopi kapal api... yiieehaaaa....

    ReplyDelete
  8. Lissa tak suka coffee sebab salalu sakit kepala lepas minum coffee// Lissa suka hot chocolate :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun sedap tu cicah roti/biskut :D

      Delete
  9. Alamak..! Tak pernah tahu pulak... patutla isteri saya mintak kurangkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene support tu en.khamsi..ngeeee :)

      Delete
    2. hee.. tu lah. akan dikurangkan,

      Delete
  10. cik en pon sama.. suka dan gila kopi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aroma kopi tak menahan cik en..:)

      Delete
  11. Cik akak memang tak berapa kalau kopi..
    Tapi nescafe memang tak boleh tinggal,.huhu.
    Ros lah buat segmen burung hantu tu rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masing2 kan..
      hahaha iye - tq sudi join tau :)

      Delete
  12. Saya pun suka kopi. Kalau tak minum kopi rasa tak lengkap nak mulakan hari. Tapi sekarang dah mula slow down,...selang sehari,..risau tentang kesan kafein macam yang Ros cakap tu la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kena stop pelan2..jaga badan :)

      Delete
  13. erkkk. kita hantu kafein jugak T__T alaa sedihnyaaa huhu

    btw, jom join GA daripada saya :) http://besidesme21.blogspot.my/2015/11/giveaway-duit-saku-bawal-aidijuma-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je kot mengopi tapi sederhana ..:)

      Delete
  14. saya pun suka coffee..tp jenis yg manislah..cappucino ke latte ke..hehe..

    dulu time matriks lecturer kimia ckp elok minum, tp secawan je..aktifkan sel otak

    ReplyDelete
    Replies
    1. penah dengar juga ni yg aktifkan sel otak..ye lah kot..tu yg jadi segar bugar .booster otak..:)

      Delete
  15. Ciktie pun gemar coffee sebenarnya tapi sekarang tak boleh minum hari2 kalau masa belajar dulu memang tak pernah miss

    ReplyDelete
  16. Saya memang penggemar coffee.. Cuma skrg xde lah minum melampau..
    once in a while..Kalau x boleh tidur, saya akan minum coffee utk memudahkan lena..

    ReplyDelete