Friday, 20 November 2015

Kulit Bersih Dan Cerah 1

 SALAM JUMAAT
Nak tahu cemana nak kulit lebih bersih dan cerah..sini ada beberapa bahan semulajadi selain dimakan penuh nikmat bahan ni juga berkesan di luar kulit kalau diamalkan secara berterusan: 

BERAS
bahan paling mudah ada dalam umah korang. rendam beras semalaman . lepas semalaman letak beras dalam sehelai kain bersih saputangan misalnya..tumbuk halus.. then celupkan dalam air suam dan sapu/usap kat muka pelan2 ..(kawan sama blajar/orang sabah cakap rahsia kulit cantik, selain beras dia guna nasik lembek sapu muka dan bila kering  cuci dengan air suam. ) err ada tak?? :) sebab kulit dia memang bersih pinkish lagi..

KENTANG
hiris nipis2 atau tumbuk halus dan buat masker muka ..30 minit dan bilas dengan air suam..

BETIK
biasa dengar sabun papaya kan.sebenarnya betik mampu bantu cegah kedutan dan hilangkan sel kulit mati. basuh kulit betik bersih2..kupas buah amik kulitnya. blend kulit betik campur sesudu madu pastu oleskan kat muka.lepas 20 minit cuci je dengan air suam.

JUS LEMON/JUS LIMAU NIPIS
memutih dan melembab. campurkan jus lemon/limau nipis dengan hampas teh..dan sapu seluruh wajah..dan biarkan dalam 20 minit sebelum bilas dengan air suam/bersih ( paling bagus untuk masalah jeragat dan kulit kusam )

TOMATO
tomato merah yang betul2 masak lebih baik..parut hancur tomato. boleh campur sesudu air limau nipis atau air mawar..atau tomato sahaja. sapu seluruh wajah 20 minit  dan bilas dengan air bersih/suam.

Kalau rajin buat seminggu 3 kali..hasilnya korang akan tau nanti dan kalau semuanya MALAS nak buat. silakan REDHA  kalau wajah korang nampak tua dari usia sebenar..hihihi.. sebaiknya penjagaan kulit dimulakan seawal belasan tahun ye..atau cara paling mudah yang saya boleh bagi ialah pergi beli VITAMIN C - ( saya makan brand shaklee )

dan korang patut tahu penghasilan kolagen dalam tubuh mula perlahan seawal umur 21 tahun. untuk bantu penghasilan kolagen. korang PERLU VITAMIN C :) TAHUTAK COLAGEN KOMPONEN UTAMA MEMASTIKAN KEANJALAN KULIT...err memangla lambat laun tua juga.. tapi tak salah kalau awet muda kan..:) 

nah buat tatapan korang si kendall jenner yang cun ni .


15 comments:

  1. nice sharing kak, semua yang kat dapur, :)

    ReplyDelete
  2. ada anak ni susah sikit nak buat semua tu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. vitamin c je yana..telan..hihihi

      Delete
  3. saya amalkan cuci muka guna air cucian beras. Selain menyegarkan ia jgak buat jerawat kita tak singgah lama kat muka, hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dengan air beras tu mmg jerawat tak dtg.. nak lagi berkesan air beras rendam semalaman letak lam peti sejuk tu..kan

      Delete
  4. Kentang boleh goreng...hihi

    ReplyDelete
  5. Bagusnya tips ni. Guna bahan2 yang ada kat rumah dan senang cari :)

    ReplyDelete
  6. Tertarik dengan penggunaan beras. Saya suka ambik air cucian beras... Letak kat muka.. Hehehe Tapi jarang laa....

    ReplyDelete
  7. beras tu aida selalu dgr. tapi x pernah buat ha ha ha...
    penghasilan kosmetik tu semua pun ros semua dari brg semulajadi.
    just diorang buh skit la apa2 utk lebih ok :)

    ReplyDelete