Monday, 19 October 2015

This These That Those

Assalammualaikum

Haa..lama dah takda entry ..ok kat sini saya nak share - share ape yang tahu je la..takde lah rasa sia2 sangat blaja sampai u..huhu..Nah! dalam entry ni..kita belajar bahasa inggeris yang kita biasa guna- this/these dan that/those..This, that, these dan those merupakan kata yg digunakan utk menunjukkan/merujuk sesuatu sama ada untuk merujuk kepada orang dan perkara. This dan That ialah kata ganti tunggal (SINGULAR) manakala These and Those merupakan kata ganti majmuk (PRURAL). Kita gunakan keempat2 kata ganti ini dalam menentukan/penentu (determiners) sesuatu dan sebagai ganti nama (pronouns).

1. This / These   
Mengapa kita guna This dan These.
*To talk about people or things near us 
 Example :This is a nice cup of tea
              :Who shoes are these?
*To introduce people
 Example :This is Janet
              :Linda, this is my mother, Anne
              :These are my friends John and Michael
               AMARAN- Kita tak cakap - These are John and Michael ( ini salah )
               Kita cakap - This is John and This is Michael ( camni baru betul )
*To introduces ourselves to begin a conversation on the phone
  Example :Hello,this is David can i speak to Sally?
*Time Phrases -We often use this with words describing time and dates like morning, 
 afternoon, evening, week, month, year to refer to ‘the one that’s coming’ or ‘the one 
 we’re currently in. 
 Example :I’ll be with you some time this evening.
              :Johan seemed very happy this afternoon.
              :Ian is in Germany all this week.

2. That /Those
Mengapa kita guna That dan Those
*To talk about things that are not near us
 Example :Whats that?
              :This is our house and thats Rebecca house over there
              :Those are very expensive shoes
*We also use That to refer back something someone said or did
 Example :Shall we go to the cinema?
               Yes,Thats a good idea.
              :I've got a new job.
               That's great.
              :I'm very tired.
               Why is that?    
 
We also use this,these,that and those with nouns to show proximity:
*We use this and these for people or things near us
 Example :We have lived in this house for twenty years
              :Have you read all of these books?

*We use that and those for people and things that are not near us.
 Example :Who lives in that house?
              :Who are those people. 

BUAT TAMBAH2 ILMU-SHARING-SHARING :)

3 comments:

  1. Terima kasih..bunyinya seakan sama tapi penggunaan berbeza dan ejaan jauh beza..

    ReplyDelete
  2. Sampai empat perkataan, padahal 'itu' dan 'ini' je kan. Saya selalu ingatkan students, yang ejaan lebih banyak/panjang untuk plural :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu farrah :)..ni bg penggunaan yg paling sederhana je utk senang faham..

      Delete