Sunday, 27 September 2015

homemade beef patty

Assalamualailaikum..
Happy Sunday peeps..and raya mood masih ada lagi kan..Salam AidilAdha..hari ni lastday raya..hihihi..Rasa lama je tak post entry ..hari ni nak share resepi buat beef patty..since raya korban ni banyak daging so kita pelbagaikan resepi je sebab asik makan kari kambing, sambal daging, masak lemak , daging kicap, rendang, sup dan macam2 lagi resepi tradisional kita so hari ni saya tergerak nak buat beef patty..resepi mudah je..bole buat kat rumah...ala2 burger bakar gitu..hihi




Bahan-bahan
Daging lembu dikisar ( saya buat 750g sahaja )
Serbuk roti 2 sudu besar
Bawang merah 2 biji dan Bawang putih 2 ulas ( blend halus )
Telur 1 biji ( pukul telur dulu )
Serbuk jintan hitam ( Mixed spice powder )
Serbuk lada hitam ikut suka
Garam dan gula secukup rasa
#Gaulkan semua bahan sebati :) dan buat bentuk daging burger..




Ni la rupanya beef patty saya kepal-kepalkan tadi..ni sedang bakar atas kuali leper tu..tebal beef patty saya ni satu inci..( tebalkan ) hihi.. besar sama je ngan saiz roti burger
Bahan2 lain tu pandai2la korang..sos lada hitam, sos cili, mayonis,thousand island ,tomato, salad , timun, roti burger  dan cheese semua tu..saya memadai dengan ape yang ada dalam peti kat rumahje...hehehe..


Ni la hasil beef patty tadi..pastu dah excited sangat sampai terlupa celup daging yang siap bakar tadi dalam sos lada hitam ( sos lada hitam atas kuali sedang dipanaskan, nak senang beli je pun boleh )..sebab sibuk sangat nak make over burger..hihi..Lepas amik gambar terpaksa leraikan balik sebab nak celup patty dalam sos lada hitam..celup sekali ngan cheese yang dah lekat kat patty..then bismillah dan terus NGAP..NYAmNYAM..Alhamdulillah kenyang sangat..3 beranak je makan...habis licin semua..sedap, kenyang dan puas..:) percubaan pertama berjaya..Alhamdulillah Nanti korang cuba gak k.. :)
Sekian


5 comments:

  1. Boleh cuba ni, banyak lagi daging dalam peti ais tu, haha

    ReplyDelete
  2. Wahh...nampak sedap lah sis...nak try juga ni...terima kasih sudi kongsi resepi ini sis...

    ReplyDelete
  3. waaahh! mesti puas hati kan buat sendiri. hehe nanti Lissa try jugak! :)

    ReplyDelete